2011. december 27., kedd

Kései karácsonyi, korai újévi

Akartam egy bejegyzést írni arról, hogy mindig várom a csodát karácsonykor, aztán mégse történik semmi, de mindig túl késő este volt és lusta voltam, és talán nem is akartam annyira leírni.

Most meg, bár még épphogy csak elmúlt a karácsony, kezdenek megfogalmazódni az újévi fogadalmak a fejemben, méghozzá egyre több. Ennyi mindent úgyse sikerül teljesítenem, általában egy fontos dologra koncentrálok éjfélkor, azt mondogatom magamban, hátha.

De azért legalább terv legyen, szóval:

1. A nem leftetek loncsosan otthon se annyiban módosul az eddigiekhez képest, hogy igyekszem az átlagos öltözékemhez- farmerpóló - képest változatosabban öltözni, ha már annyit vásárolok mint Carrie Bradshaw.

2. Nem vásárolok annyit, mint Carrie Bradshaw! (Ez tökéletesen teljesíthetetlen, de legalább törekszem.)

3. Itt jön a lényeg. Abbahagyom a forszkverezést (úgyse) és mérsékelem a twitterezéssel töltött percek (órák, napok) számát, ugyanis kezd cseppet szánalmas lenni, hogy már lassan nem tudom felhőtlenül jól érezni magam sehol, ha nem csekkolhattam be, vagy nem írhattam ki twitterre, hogy nézzétek mekkora menőség, itt vagyok és ezt csinálom. Nincs rá jobb szó, szánalom.

4. Kibogozom az összekuszálódott szálakat.

5. Belső tartóoszlopok építésébe kezdek (nem hiszem, hogy a teljes kivitelezés beleférne az egyéves tervbe), ahelyett, hogy külső kapaszkodókat keresnék.

6. Nem hanyagolom el a barátaimat, akkor se, ha depressziósak, szararcok, undokok, kibírhatatlanul önzőek, csak magukról bírnak beszélni és egyébként szarnak a fejemre.

7. Minden lustaságom ellenére képességeimnek megfelelően a lehető legjobban teljesítek a munkahelyemen és mindenhol, ahol kell.

8. Olyan lakhelyet találok, ahol fél évnél tovább bírom és nem sírok az előző lakás után.

9. Rendet tartok magam körül és magamban is. (Hahahaha. Persze.)

Viszont mivel még csak december 27 van, vásárolhatok, igénytelenkedhetek, lehetek mogorva és bunkó és lusta. Vissza is fekszem aludni azt hiszem.

2011. december 24., szombat

Boldog karácsony

Kedves Olvasóim, és mindazok, akik nem olvasnak. Próbáltam valami mérsékelten nyálságos dolgot kitalálni karácsonyra, de nem megy. Igazán hangulatom sincs, kint szürkeség és semmi hó, meglepetés nem lesz... de hát nem is ezen múlik.
Szóval semmi karácsonyi giccset nem sikerült összehoznom, gondoltam felteszem Frodót, de ezt már lelőtte más, vagy a spirithoodos fejemet, de az meg csak pár nap múlva lesz kész.
Ezért aztán arra gondoltam, hogy inkább valami rám jellemző baromsággal kívánok nektek boldog karácsonyt és kibírható ünnepeket. Próbáltam keresni egy karácsonyi csillámfaszlámát, de nem találtam semmit. Még mindig nem tudom, mi fog most történni, de hátha megszáll az ihlet...
Hmm hmm. Najó. Nem igazán karácsonyi, de szerintem ez a világon a legeslegszebb zene, és a karácsony utáni ürességérzésre pont megfelelő gyógyszer. És igen, videó nincs, csak hang asszem.


Boldog karácsonyt!


Boldog karácsony

Kedves Olvasóim, és mindazok, akik nem olvasnak. Próbáltam valami mérsékelten nyálságos dolgot kitalálni karácsonyra, de nem megy. Igazán hangulatom sincs, kint szürkeség és semmi hó, meglepetés nem lesz... de hát nem is ezen múlik.
Szóval semmi karácsonyi giccset nem sikerült összehoznom, gondoltam felteszem Frodót, de ezt már lelőtte más, vagy a spirithoodos fejemet, de az meg csak pár nap múlva lesz kész.
Ezért aztán arra gondoltam, hogy inkább valami rám jellemző baromsággal kívánok nektek boldog karácsonyt és kibírható ünnepeket. Próbáltam keresni egy karácsonyi csillámfaszlámát, de nem találtam semmit. Még mindig nem tudom, mi fog most történni, de hátha megszáll az ihlet...
Hmm hmm. Najó. Nem igazán karácsonyi, de szerintem ez a világon a legeslegszebb zene, és a karácsony utáni ürességérzésre pont megfelelő gyógyszer.

http://youtu.be/KyhvBgs5j_8

Boldog karácsonyt!


2011. december 18., vasárnap

Zsongok, bazsalygok, hemzsegek

Kinyitott a koripálya végrevégre! Már a gondolattól is teljesen bezsongtam, régebben sokszor álmodtam olyat (nyáron), hogy korizok és szállok és csúszok és repülök és borzasztó volt felébredni, szinte fájt, hogy kint 30 fok, én meg álmomban befagyott tavakon utazom. Most is alig várom, hogy izgatottan sorba álljak jegyért, felvegyem a szar, kényelmetlen korimat, kicsoszogjak és először rálépjek a jégre. Persze a körbekörbe menést én is megunom fél óra alatt, de a lényeg a forralt bor, meg a barátok, meg a fények meg a karácsony. Meg néha próbálkozom különböző figurákkal, de nem kéne, mert nemcsak nevetséges, hanem fájdalmas is néha.

Már csak egy hét karácsonyig, és hirtelen úgy érzem, hogy ne, még ne, még nem ittam elég forraltbort, még csak most megyek először korcsolyázni, még nem sétáltam eleget a karácsonyi vásárban, nem szívtam magamba elég fűszeres és citrusos illatot, nem találtam ki elegendő szép ajándékot és még egy csomó mindent szeretnék, amire nem lesz idő.

Nem tarthatna az advent örökké, vagy legalább még néhány hétig?

2011. december 15., csütörtök

lakás pro kontra

Nem mintha egyelőre döntési helyzetben lennék, ugyanis Kriszti apja még nem bólintott rá, azért összesítettem a költözés mellett és költözés ellen szóló "érveket", pontszámok formájában. Sajnos a Kálvin téri lakás mellett szól a manna éjjel-nappali bolt, a váci utca közelsége, a csarnok és még vagy tízezer tényező, szóval a krisztilakás az elhelyezkedésre akár 0 pontot is kaphatott volna, bár busszal 10 perc a belváros, azért nem ugyanaz, mint amikor konkrétan a belvárosban laksz. Ebből is látszik, hogy mennyire részlehajló vagyok, ugyanis legszívesebben csak azt venném figyelemre, hogy van hatalmas terasz, saját szoba, kádas fürdő (meg zuhanyzós is) és elfelejteném a környéket, a szar bútorokat, körülményes hazajárást. Bárhogy is számolom, a krisztilakás mindenféleképpen ötezerszer előnyösebb, akkor is, ha három éve menekültem onnan, és a fél karomat adtam volna egy olyan helyért, ahol most lakom. Változnak az idők.
Én pedig reménykedem, hogy talán visszakapom a régi szobámat, ami tulajdonképpen azóta hiányzik...


kálvin krisztilakás

ár 7 10
elhelyezkedés 9 5
lakás minősége 8 10
bútorozás 8 6
lakótársak 7 10
saját szoba 0 10
extrák
nappali 5 8
erkély 0 10
kilátás 0 8
kád 0 8

összesítve 44 85

Hát igen.


2011. december 12., hétfő

Az élet nagy kérdései perpillanat, nettóhiszti 3. (vagy kitudjahány)

Azt hittem lesz majd összefüggő értelmes gondolatmenetem de nincs.

Ezért csak összevissza másnaksemmitmondó baromságokat tudnék összehordani, de végülis ez az én blogom, szóval meg is teszem.

Az élet nagy kérdései jelenleg.

Miért nem tudom elhinni, hogy ami ennyire jó, az ennyire jó lesz később is? Ha meg mégis elhiszem, mért derül ki, hogy mégsem az? Vagy miért futamodok meg.

Miért nem lehet kapni már a fehér szőrmellényt a háendemben?

Miért nem tudok rendet tartani magam körül minden értelemben?

Miért viselkedik hetekig normálisan a hajam, hogy aztán a legalkalmatlanabb pillanatban hirtelen megőrüljön és ne lehessen csinálni vele semmit?

Miért van akkora tömeg a karácsonyi vásárban, hogy lehetetlen végignézni normálisan-kényelmesen, verekedés nélkül?

Miért nincs itthon több gyümölcs és miért nem megyek el a csarnokba venni? Ha már itt tartunk, miért vagyok képtelen ellátni magam kajailag hosszútávon?

Miért nincs karácsonyi hangulatom megint és miért nem esik a hó, hogy legyen?

Miért vagyok szomorú, amikor boldognak kéne lennem?




2011. december 9., péntek

Karácsonyi sütik

Aztán lehet, hogy konkrétan csak egy, mert más most nem jut eszembe.

Mézeskalács receptje gondolom mindenkinek van, ezért a mi családunknál már tradicionálisnak számító eredetileg német sütemény elkészítésének titkát osztom meg.

Tipikus német sütemény, minden hozzávalója drága és marha egyszerű megcsinálni. Ellenkezője a tipikus magyar süteménynek, például a hatlaposnak, mely csupa olcsóságból készül és napokat szenved vele az ember.

Szóval a becsületes neve Eliza, de mi csak egyszerűen Kutyaszarnak hívjuk, mert pont úgy néz ki. Az íze szerencsére nem hasonlít a fent említett állati végtermékre, sőt. Annyira megszerettettük mindenkivel, hogy az óvári rokonság minden évben követeli, egy ideje pedig én készítem, hogy én arathassam le a babérokat, bár egy ötéves is lazán meg tudná csinálni szerintem.

Újabban ajándékba is ilyet adok azoknak, akiknek nem tudok mit kitalálni, vagy nem tudom, hogy egyáltalán adjak-e neki valamit, mindig hatalmas sikert arat, imádják. Egyébként irtó tömény, ezért karácsonyi fogyókúrának is tökéletes, én napi egyet vagy kettőt eszek belőle az ünnepek alatt és a többi sütire már csak ránézek.

Tehát a hozzávalók:

2 doboz orangát és két doboz citronát (20-20 dkg) - ha valaki nem ismerné, ez gyakorlatilag kandírozott citrom- és narancshéj, aldiban vagy lidliben lehet beszerezni
6 tojás
35 dkg cukor
1 csomag mézeskalácsfűszer
2 citrom héja
50 dkg valamilyen csonthéjas, elvileg mandulát és törökmogyorót kéne fele-fele arányban, én diót is szoktam bele, lényeg, hogy többféle legyen és főleg mandula
3 evőkanál rum

a díszítéshez 30 dkg étcsoki (nagyjából ennyi, de ha ügyesek vagytok, kevesebb is elég)

Igen, jól látjátok, liszt nincs is benne.

A mogyorót, diót, mandulát ledaráljuk, az kandírozott cuccokat apróbbra vagdossuk, ami elég reménytelen meló, de kell.

A hozzávalókat hirtelen felindulásból összekeverjük, mondjuk ésszerű előbb a tojást a cukorral.
Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, és kis kupacokat formázunk a ragacsos masszából. Ha közben vízbe mártogatjuk a mancsunkat, úgy könnyebb.
Negyven kupackát kellene készítenünk, ez nekem nagyjából össze is szokott jönni, nem akarok hülyeséget mondani, de szerintem 4-5 centi átmérőjű pamacsokat kellene applikálni a sütőpapírra. Megdagadni meg szétfolyni nem nagyon fognak, nyugi.
Benyomjuk a 175 fokra előmelegített sütőbe, légkeverés előnyben, és hajrá. 20-25 percig sütjük, időnként hústűvel szurkáljuk, hogy ellenőrizzük a belseje szilárdságát.
Kivesszük, addigra gőz fölött (máshogy meg ne próbáld mert szarrá ég, vagy csak én vagyok ilyen hülye?) felolvasztjuk a csokikát, és mivel nem bírunk magunkkal, elkezdjük a még tűzforró kupacokat kézzel-lábbal-leginkábbkanállal becsokizni több-kevesebb sikerrel. Ezt a részt különösen az ötévesek élvezik meg én, mert egy idő után az egész konyha csokis és lehet nyalogatni mindenhonnan. Az alját nehogy. Hideg helyre tesszük, hogy megszilárduljon és lopunk belőle egyet, hogy a minőséget is ellenőrizzük, aztán még egyet a biztonság kedvéért.

Szerintem ilyen hosszan még ember nem írt le ennyire egyszerű receptet, de gratulálok annak, aki tényleg végigolvasta. Aki meg is csinálta, számoljon be legyenszíves.

Csokitrüffel repetet is tudok, szintén rémkönnyű, ajándéknak is kiváló. De mára elég belőlem ennyi.





2011. december 8., csütörtök

még mindig karácsony

Sajnos ha egyszer elkezdem, nem tudok lekattanni a témáról.

Nekem egészen addig nincs teljesen karácsonyi hangulatom, míg először meg nem hallgatom a kedvenc karácsonyi albumomat, ami Sufjan Stevenstől a Come On Feel The Illinoise.
Sose szoktam videót belinkelni (mert nem tudom hogyan kell), de most megpróbálom.



Erről az albumról minden évben eszembe jut, hogy hogy is jutott hozzám, és arról meg az, hogy annyira egyszerű olyan ajándékot adni, amire még sok év múlva is jó visszagondolni.

Még középsuliban voltak ezek a karácsonyi húzós ajándékozások, és az utolsó évben engem Krisztián húzott, aki már akkor is nagyon jó barátom és zenei trénerem volt, minden fontosabb újonnan megjelenő zenéről beszámolt nekem és meg kellett hallgatnom.

Hozzá voltam szokva, hogy csupa bénaságot, rossz csokikat meg gagyi plüssöket és bögréket kapok mindenkitől, ezért is örültem nagyon, hogy a Krisztián húzott, akitől ennek a zenekarnak a cédéjét kaptam. De nem akármilyen formában. A borítót ő festette és a cd-re magára is festett, nagyon szép volt az egész. Mondjuk a lejátszó a festék miatt nem játszotta le egy idő után, ezért letöltöttem, a a borítót pedig kitettem a falra még a kettővel ezelőtti albérletemben. (Azóta nem tudtam hova kitenni, de várom a megfelelő falat.)

Ennek már hat éve, mégis minden évben ezt az albumot veszem elő karácsonykor, sőt még szenteste is ezt hallgatjuk otthon általában. Szerintem az egyik legszebb zene a világon.

Ennek kapcsán végiggondoltam, hogy melyik ajándékoknak örültem a legjobban. Arra jutottam, hogy az óvári családomtól mindig olyat kaptam, amit előre "megrendeltem", igazi meglepetést sose adtak, ami érthető, mert nem ismernek eléggé, egy évben ötször látnak. Anyukámtól kaptam meglepetéseket, de sokszor neki sem sikerül eltalálnia az ízlésemet. A legjobb talán az a gyapjú sál volt még szintén középsulis koromban, amit máig hordok, ilyen meleget és szépszíneset nem láttam azóta sehol máshol.

Az már egyetemen volt, mikor meglepetésbulit szerveztem a lakótársamnak, ami a többieknek annyira tetszett, hogy megbíztak az összes többi szülinap szervezésével. Csak az én bulimat nem szervezte meg senki, én szerveztem azt is, a csajoktól pedig nemfinom sütit kaptam és egy egész falat betöltő pálmafás összeragaszthatós posztert, amin majdnem elsírtam magam, annyira ronda volt. Az esett szarul, hogy én egész évben mindenkinek szuper meglepetést csináltam, ők meg egy rossz poénnal próbálták elütni az egészet, ráadásul elvárták volna, hogy elcsúfítsam a szobámat a hatalmas képpel.
És aztán másnap Krisztitől, akinek a meglepetéspartit rendeztem, kaptam egy kicsi kulcstartót, amin volt lila magassarkú cipőcske, meg apró valamicskék, totál semmiség az egész, de mégis annyira én voltam, látszott, hogy ő az egyetlen, aki tudta, mennyire meg fogok bántódni a pálmafás poszteren, és igazán ismer engem. Ez a kulcstartó elfeledtette a pálmafás szörnyűséget és persze azóta is együtt utazik a kulcsaimmal.

A következő legjobb megint egy szülinapi húzásos ajándékozás eredménye volt: valami mázli folytán Zsófika húzott engem és egy könyvet kaptam a hipnózisról, ami fantasztikus. Emellett készített nekem egy társasjátékot, a Catan divat-vásárlás verzióját, amivel rengeteget dolgozhatott és nem csak szép, hanem hihetetlen kreatív is.

És persze nem maradhat ki a sorból az Audrey Hepburn táskám, amit 21. szülinapomra kaptam Dávidtól, aki akkor még alig egy hónapja ismert. Nagyon értékeltem a gesztust, hogy nem csak hogy képes nekem egy táskát venni (a legtöbb fiú képtelen női cuccokat áruló boltba bemenni), ráadásul még azt is eltalálta, hogy mennyire imádom Audrey Hepburnt. Az már tényleg mellékes, hogy volt egy ugyanolyan formájú táskám más mintával:)

2011. december 7., szerda

Karácsony tényleg

Najó, mert tényleg nem tudok mit kezdeni magammal éppen...

Ha nem nagy baj, akkor kihagynám a szokásos "a karácsony a szeretet ünnepe", "nem az ajándék a lényeg, hanem hogy együtt vagyunk" és a "fogyasztói társadalom átka meg plázák ünnepe" siránkozásokat és okoskodásokat.

Az van, hogy igen, fogyasztói társadalomban élünk, ebbe vagy beletörődünk, vagy lehet lakni jurtában a mezőn, én a magam részéről inkább a fogyasztói társadalmat választom.

És persze rossz, ördögtől való dolog muszájból ajándékozni és nem is kellene, de hát kell, mert bármit is teszünk, a karácsony az ajándékok ünnepe lesz még egy jó darabig. Szóval muszáj ajándékot adni anyukának, apukának, nagynéniknek, kutyának, macskának stb.

Én még olyan vagyok, mint a gyerekek, már augusztusban várom a karácsonyt, és mikor vége, lezajlott az összes rokonlátogatás és ajándékozás, üresnek érzek mindent és el nem tudom képzelni, hogy bírok ki még egy teljes évet a következő karácsonyig.

Viszont pár éve már nem azon aggódok, hogy vajon én mit kapok másoktól, hanem azért vagyok zöld az idegességtől, hogy amit én találtam ki másoknak, vajon okoz-e örömet, meglepetést, miegyebet.

Nemrég olvastam egy cikket arról, hogy ezen a téren sem szabad túlzásokba esni, mindig csak annyit szabad adni, amennyit a másik viszonozni tud, mert azáltal, hogy én többet adok, fölénybe kerülök, a másik pedig rosszul érezheti magát a viszonzás kényszere miatt. Nem csak a tárgyi ajándékokra igaz ez, hanem minden téren. Például ha megdicsérem egy barátnőm ruháját, azzal adok neki valamit, ő pedig eldöntheti, hogy elfogadja, vagy sem. Sokan nem tudnak ajándékot vagy dicséretet elfogadni, ha megdicsérik őket, hárítanak, "ugyan, dehogy" (köztük én is).

Ez nem jó módszer, mert nem lesz kiegyenlített a kapcsolat. Ha valaki ad valami jót, egy kicsivel többet kell visszaadni, de ugyanez igaz a rosszra is. Ha valaki árt nekem, nem bocsáthatok meg minden büntetés nélkül, mert akkor én kerülök fölénybe és a másik érzi úgy, hogy tartozik nekem. Ebben az esetben célszerű úgy visszaadni a a rosszat, hogy kisebbet ártunk a másiknak, mint ő nekünk.

Jójó, most már visszatérek az ajándékokra. Tehát ott tartottam, hogy én is gyakran esem abba a hibába, hogy a legnagyobb és legjobb ajándékot akarom adni mindenkinek, ami kicsit önzés, mert magamnak teszek jót, ha én okozom a legnagyobb örömet és meglepetést a másiknak, hiszen számomra előnyös szerepben tetszeleghetek magam és mások előtt. Idén megpróbálom megtalálni az egyensúlyt és nem esni túlzásokba.

A másik fontos dolog az egyensúly mellett az ajándék üzenete. Itt sem kell átesni a ló túloldalára és misztikus fejtegetésekbe merülni, hogy vajon mire fog gondolni a másik, amikor megkapja az ajándékot, elég szimplán végiggondolni, hogy ő minek örülne.

Persze ez a legnehezebb, egy másik ember fejével gondolkozni. A legtöbbünk anyukája biztosan nagyon szeret sütni, főzni és állandóan panaszkodik, hogy nincs egy rendes edénye, kése, satöbbije. Ezért logikus lehet az az ötlet, hogy konyhai felszereléseket vagy szakácskönyvet veszünk a szülőnek, mivel arra úgyis szüksége van.

Nem jó ötlet. A legtöbb anyuka örülni fog neki és hasznosnak fogja találni, mégsem érzi úgy, hogy a gyerekei olyan nagyon sokat foglalkoztak volna az ajándék gondolatával és az ő legfőbb vágyát próbálták volna kitalálni. Nem állítom, hogy ez a gondolat végig is fut anyuka fején pont ebben a formában, hogy "jajj, nem gondolták át eléggé ezt az ajándékot a gyerekek", de az lenne a cél, hogy pont az ellenkezőjét érezze. A szükséges dolgokat megvásárolni a legkönnyebb út, anyukának szakácskönyv, apukának nyakkendő, ing, after shave.

Az én módszerem az, hogy a kevésbé szükséges, de vágyott dolgokra koncentrálok, az úgynevezett luxusdolgokra. Ezek persze mindenkinek mást jelentenek, de szerintem nincs olyan ember, akinek ne lenne valami szenvedélye, melyre praktikus okokból sajnál pénzt áldozni. Ezzel is vigyázni kell, legjobb példa rá a pótnagymamám: rettenetesen spórolós, ezért a férje kb. 15-20 évvel ezelőtt úgy gondolta, majd ő veszi meg neki az automata mosógépet, melyre szerinte szüksége van. Csakhogy Ilonkának baromira nem volt szüksége a mosógépre, ezt a csak a férje hitte, majd belepusztult a gondolatba, hogy Pista ennyi pénzt adott ki olyasmiért, ami neki nem is kell, majd két hétig nem álltak szóba. Pedig Pista jót akart...

Ha magamnak kellene ajándékot vennem, ezer dolgot tudnék felsorolni, amire vágyom, de sajnálok rá költeni: ékszerek, kiegészítők, táskák, sminkek, kortárs írók művei, képek a falamra satöbbi satöbbi, de "sajnos" nem magamnak kell ajándékot vennem. Anyukámnál biztonságos ajándék a parfüm, magának csak ritkán vesz, de legjobban ennek örül; vagy az illóolaj, könyvek, kesztyű, sál, sapka...de ezeket már mind előttem, többször is, szóval most megint tanácstalan vagyok.

Sokszor nehéz rájönni ezekre a majdnemszükséges igényekre, de figyeljük meg az alanyt legalább az ünnepek alatt, vegyük észre az elejtett félmondatokat, lessük meg, mit néz meg a kirakatban, beszéljünk a barátaival, kérdezzük ki egy-egy ötletünkről úgy, hogy ne fogjon gyanút. Tavaly, ha volt egy öltetem, úgy csináltam, mintha egy közös ismerősünk beszélt volna róla: "Képzeld a Tamás mondta, hogy van valami új könyv ebben a témában, ő meg is vette az Adrinak"...és vártam a reakciót, ami általában a következő volt: "Jaa, tudom, nekem is mondta, de megnéztem és szar." Ezt végigjátszottam egy halom ötlettel, míg végül hirtelen beugrott az igazi. Néha van ilyen, gondolkodom, gondolkodom és egyszer csak teljesen biztosan tudom, hogy ez a megfelelő ajándék, ez és semmi más. Ha nincs ilyen pillanat, az szar ügy.

Nem tudom, az eddigiekben egyáltalán volt-e egyetlen használható gondolat is?

Nem adok ötleteket, mert a személyes ajándék lényege ugye az, hogy az adott példány személyiségéhez igazodó ajándékot adunk neki, tehát az általános ötletek eleve kizárva, de néhány szokásos példa, ami szerintem jó vagy nem, és miért.

Legelőször akkor a szakácskönyv: anyukának ne, mert azt üzeni, hogy főzzél, süssél minél többet nekünk, dolgozzál még többet miattunk. Vegyünk inkább magunknak, és süssünk belőle valamit anyukának.
Nem szülőnek viszont jó ajándék lehet, például csokimániás tesónknak, akitől nyilván nem várjuk, hogy nekünk süssön belőle.

Ugyanez igaz az ingre, nyakkendőre, parfümre, after shave-re, ha a szülőegység bolondul az ingekért és nyakkendőkért és már csak ez a darab hiányzik a gyűjteményéből, akkor jöhet, de ne akkor vegyük, ha "úgyis kell".

Kézzel készített ajándék: sokan erre esküsznek, régebben én is mindig ilyet adtam. Szülőnek kiváló, anyuciapuci biztosan örül a csemete minden művészi megnyilvánulásának, barátoknak és barátnőknek már neccesebb. Az ilyen ajándék is csak akkor személyes, ha ahhoz a személyhez kötődik, akinek adjuk, és nem csak ahhoz, aki készíti. Szóval adhatok én egy népi motívumokkal televarrt párnát a barátomnak hatalmasnagy szeretettel és készítése közben mindvégig rágondolva, nemtuti, hogy a szerencsétlen bírja a népi motívumokat vagy egyáltalán a párnákat. Persze még mindig jobb, mint a boltban vett gyertyatartó vagy pamutzokni (bár nekem a vicceszokni mindig jöhet), inkább praktikus ajándékot csináljunk, vagy egy nagyobb dolog mellé adjunk valami kézzel készített apró aranyosságot.

Kozmetikumok: Utálom, mikor a rokonaim nem tudnak mit kitalálni és tusfürdőket meg testápolókat kapok tőlük. Személytelen és ötlettelen dolog. Viszont ha tudnék, hogy a karácsonyi vásáros szappanokért vagy L'Occitane kézkrémekért vagyok oda, mindjárt más lenne...

Esemény: sokan ajándékoznak eseményt, ami tök jól hangzik, de az esetek 99%-ában színház-vagy koncertjegy. Ez sem rossz, egyszer anyukámat elvittem egy Eszenyi Enikős darabra, mert ő a kedvence, de ha nincs valami konkrét ötletünk, amit az alany nagyon szeretne megnézni, inkább hagyjuk. Vagy...találjunk ki valami egyedit. Wellnesshétvége, vagy velencei karneválos út (a bécsi advent már nem lesz aktuális 24-én), vidámpark vagy valami ennél is egyedibb, saját szervezésű dolog, amihez mondjuk jópofa utazási katalógust készítünk, hogy valami kézzel fogható ajándék is legyen.

Csak az a baj, hogy nekem továbbra sincs semmi ötletem se....:P








2011. december 5., hétfő

mégse karácsonyi

Kedves Gyerekek, szerettem volna egy bejegyzést írni a karácsonyi ajándékokról, na nem tippeket, hanem magáról az ajándékozásról, és az ajándékok üzenetéről lehetőleg kevésbé modoros stílusban, de baromira nincs hozzá kedvem, az van. Majd talán, ha lesz. Elmúlt a karácsonyvárás varázslatos hangulata és a nyálkás, esős, gusztustalan tél hidegsége vette át a helyét.
Talán majd.